Platform hereniging Haïtiaanse adoptiekinderenPlan Kiskeya

Plan Kiskeya is een Nederlandse stichting, die is opgezet om uit Haïti afkomstige kinderen die onder valse voorwendselen geadopteerd zijn te herenigen met hun ouders en familie. WebHare bv sponsort Stichting Plan Kiskeya en tekende voor de ontwikkeling, hosting en realisatie van het platform.

Via de website Plankiskeya.com kunnen zowel familieleden als geadopteerden profielpagina's aanmaken om elkaar te vinden. Via actieve fondsenwerving maakt Plan Kiskeya DNA-testen voor familieleden op Haïti mogelijk. Personen in Nederland worden geacht zelf hun DNA-test te financieren - en indien mogelijk ook één of meerdere testen voor mensen in Haïti die niet de financiële middelen hebben om een test aan te schaffen.

Plan Kiskeya
Bekijk de website


Zoeken naar familie

Kinderen die in Haïti in een weeshuis verblijven zijn vaak geen wees, maar worden daar tijdelijk ondergebracht door hun familie omdat zij verwachten dat het kind daar beter verzorgd zal worden dan thuis. De ouders zijn arm en brengen hun kinderen onder de voorwaarde dat zij de kinderen weer kunnen ophalen wanneer ze willen. 

Er zijn in het verleden echter kinderen zonder toestemming van de ouders naar het buitenland verdwenen voor adoptie, en dit gebeurt nog steeds. Weeshuizen verdienen geld met adopties van kinderen naar het buitenland. 

Voor kinderen die vanuit Haïti zijn geadopteerd naar het buitenland is het zeer moeilijk om hun familie in Haïti terug te vinden omdat de geboorteaktes zijn vervalst. Hetzelfde geldt voor de familie die achterblijft: het spoor loopt dood, vaak blijven zij jarenlang op zoek naar hun biologische kind.

Plan Kiskeya (opgericht in 2018) heeft als doel om deze kinderen, die onder valse voorwendselen geadopteerd zijn, te herenigen met hun ouders en familie. Ieder kind heeft het recht om te weten wie zijn ouders zijn. De stichting tracht dat doel onder meer te bereiken door toepassing van DNA-technieken. DNA liegt niet, papier wel!Het platform

Wat begon als het idee voor een eenvoudige website in drie talen met een formulier is uitgegroeid tot een platform om on- en offline registraties van geadopteerden en familie in een veilige database vast te leggen: niet alleen vinden registraties direct via de website plaats, ook gaat Stichting Plan Kiskeya regelmatig naar Haïti om ter plekke mensen te zoeken die hun kinderen zijn kwijtgeraakt. Daarvan worden DNA-monsters afgenomen en de vrijwilligers van Kiskeya verzamelen alle verhalen en gegevens en leggen dit voor de mensen vast in de Kiskeya Database. De families in Haïti beschikken vaak niet over de financiële en/of digitale middelen om dit zelf te doen.

Alle profielen (on- en offline verzameld) komen samen op Plankiskeya.com. Er wordt veel persoonlijke informatie op onze website gedeeld - om mensen te kunnen herenigen is dit ook nodig. Stichting Kiskeya gaat op een zorgvuldige en verantwoorde manier met deze gegevens om, ondersteund door het ontwikkelde platform.

Privacy by default 

Openbaar is alleen algemene informatie te bekijken, ook foto's zijn hardcoded onherkenbaar gemaakt. 
Pas na registratie (en akkoord met de voorwaarden) kun je de profielen in z'n geheel bekijken.
Bij aanmaken van een profiel wordt bij elk veld aangegeven waar dit voor gebruikt gaat worden:
   - openbaar
   - besloten
   - alleen voor gebruik door Stichting Plan Kiskeya 
WebHare is ISO 27001 gecertificeerd, dat is een internationale standaard voor informatiebeveiliging.
Alle hosting locaties zijn minimaal ISO 27001 gecertificeerd en bevinden zich (zoals de AVG voorschrijft) binnen de Europese Unie.