Universiteit TwenteFacts & Figures

Universiteit Twente heeft haar jaarverslagen ‘Facts & Figures’ ieder jaar uitgebracht in een drukwerk product. Maar op een gegeven moment vond UT het tijd om het roer om te gooien en Facts & Figures te publiceren in een digitaal format, dat online én offline gepresenteerd kan worden. Doelstelling was om in het digitale verslag op een eenvoudige manier inzicht te geven in de feiten en cijfers van de Universiteit Twente uit het afgelopen jaar. In één oogopslag moest zichtbaar zijn wat dé momenten van het jaar waren.

Samen met Trimm en de UT is WebHare met deze doelstelling aan de slag gegaan en heeft dit dankzij een intensieve en goede samenwerking geleidt tot een prachtig eindresultaat.

Virtuele Lego doos

De responsive website voor Facts & Figures is ingedeeld in twee navigatie niveaus. Het top level niveau bestaat uit een set ‘one pages’, met de overkoepelende thema’s van de Facts & Figures. Het tweede niveau wordt gebruikt om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen. De standaard van WebHare publisher is flexibel. De pagina’s van het online jaarverslag zijn opgebouwd uit contentblokken, ook wel flexibele componenten. Zie het als een virtuele lego doos met verschillende onderdelen, waarmee je snel een website in elkaar "klikt".

Interactieve infographics, grafieken en tabellen: altijd up-to-date

In het jaarverslag zijn allerlei interactieve data-elementen terug te vinden, waarvan de meerderheid subtiel is geanimeerd. Deze elementen kunnen in de beheeromgeving eenvoudig worden gemaakt, gevuld en onderhouden. Door de data via de beheeromgeving in te voeren, is het data-element aan de voorkant altijd up-to-date. Grafieken en infographics hoeven nooit meer handmatig te worden aangepast en vervangen bij datawijzigingen.

EENVOUDIG delen en exporteren

Onder ieder data-element staat een simpel menu met verschillende deelopties. Het element kan worden opgeslagen als afbeelding, het kan worden gedeeld via social media, en daarnaast kan het element als afbeelding worden gemaild (via een deelbare link).


Naast het exporteren van data-elementen is het voor de UT mogelijk om de gehele offline website te exporteren. Dit was een wens voor presentaties waar bijvoorbeeld geen internet beschikbaar is. De website kan op een USB-stick worden gezet, of via file transfer services zoals WeTransfer worden verstuurd naar derden.


Goed herbruikbaar

Een groot deel van de componenten waarmee de site is opgebouwd, is goed herbruikbaar voor de corporate site. Aangezien alle websites van de UT zich bevinden in het WebHare Publisher CMS, zijn de componenten eenvoudig in te voegen op andere pagina’s van Universiteit Twente.